De Fietsersbond op de Utrechtse Heuvelrug

20170427_1559081

Vier actieve fietsersbondleden voor een beter fietsklimaat op de Utrechtse Heuvelrug. Wil je je aansluiten? Je bent meer dan welkom!

Momenteel doen wij met 4 actieve leden ons best om het fietsklimaat in onze gemeente te verbeteren. Even voorstellen: Johan, onze ervaren steun en toeverlaat, al jaren actief dus gepokt en gemazeld. Herbert, niet alleen fervent fietser maar ook beroepsmatig bezig met de fiets als Nederlands Fietsambassadeur. Arie, onze onmisbare secretaris, legt jaarlijks meer kilometers af op de fiets dan wij allemaal bij elkaar met de auto. Tot slot ondergetekende, landschapsarchitect van beroep, met een warm hart voor alles wat gezond en duurzaam is. Wil je je ook aansluiten bij dit gezelschap en actief worden? Je bent meer dan welkom!

De afdeling Utrechtse Heuvelrug – de naam zegt het al – bestrijkt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeente is in 2006 ontstaan uit de fusie van 5 gemeenten, te weten: Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum en Amerongen. De eerste jaren had deze gemeente het vooral druk met zichzelf, met onder meer als gevolg dat het onderhoud van de fietspaden en –voorzieningen behoorlijk ver naar de achtergrond verschoven is. De fietspaden langs de provinciale wegen buiten de bebouwde kom zijn prima in orde, maar binnen de bebouwde kom is het een heel ander verhaal. Ook een aantal vrij liggende fietspaden in het bos tussen de dorpen – ooit in de jaren 1960 – 1970 aangelegd als recreatieve fietspaden – is er niet best aan toe. Ze zijn smal en de verharding is in verregaande staat van verbrokkeling. Dit terwijl ze de laatste decennia steeds meer worden gebruikt door forenzen en schoolgaande kinderen. Een opknapbeurt is daarom dringend gewenst, iets waar wij al enkele jaren bij de gemeente op aandringen.

Sinds kort gloort er hoop. Er lijkt een heus fietsvirus het gemeentehuis te zijn binnengeslopen. Onlangs is het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan (GVVP) voor de komende 4 jaar vastgesteld, en meer dan de helft van de projecten daarin is voor de fiets! Daar zijn wij als Fietsersbond natuurlijk heel blij mee, alhoewel er altijd nog een paar wensen overblijven. Het belangrijkste is voor ons is echter dat er nu snel meerdere spaden de grond in gaan. Daar zullen wij de komende jaren scherp op toe blijven zien. Vanzelfsprekend zult u daar de komende tijd op deze site nog het één en ander over lezen.

Categorieën

2 responses to “De Fietsersbond op de Utrechtse Heuvelrug

 1. Aan Evert Verweij,
  Op 9 november j.l. is er op het Provinciehuis in Utrecht een overleg geweest met omwonenden over de veiligheidssituatie voor fietsers op de rotonde Donderberg in Leersum. Op de deelnemerslijst bij het verslag van het overleg staat ook uw naam.
  De bestaande situatie op de rotonde is gevaarlijk voor fietsers, de situatie wordt nog gevaarlijker als de Provincie het plan voor de aanleg van een bypass om de doorstroomsnelheid van het autoverkeer te bevorderen doorzet.
  In het Nieuwsblad De Kaap van 23 november j.l. wordt in het artikel “Vraagtekens bij aanpassing Donderbergrotonde, Veiligheid van fietsers moet voorop staan” van Edith Hazelset de grote verontrusting over het plan van de Provincie uiteengezet.
  De ontwikkelingen in Leersum worden gevolgd en besproken op de wekelijkse bijeenkomst “Achter De Kaap” van belangstellende inwoners op vrijdagmorgen van 11:30-12:00 in Cultuurhuis De Binder.
  Namens de deelnemers nodig ik u graag uit om het standpunt van de Fietsersbond in deze zaak op een vrijdagmorgen toe te lichten.
  U kunt mij daarvoor bereiken op mijn emailadres, maar ook bellen op 0623390291.
  In afwachting van uw reactie,
  met vriendelijke groet,
  Bob Hartog (lid van de Fietsersbond, nr. 7172724)

  1. Geachte heer Hartog,

   Dank voor uw reactie op de site. Ik heb zojuist al per e-mail gereageerd. Reacties die over de inhoud van het betreffende artikel gaan worden op de site geplaatst. Aabngezien dit geen commentaar op de inhoud betreft maar een persoonlijk bericht handel ik dit liever buiten deze site om af. Ik hoop dat u daar begrip voor heeft. Binnenkort zal er een artikel over de Donderbergrotonde op de site verschijnen. Het staat u en ieder ander uiteraard vrij om daar uw reactie op te geven, wij stellen dat zelfs zeer op prijs. Met vriendelijke groeten, Evert Verweij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *