Het Veense fietspad

Het Veense fietspad

Het fietspad langs de Veenseweg is één van de knelpunten waar wij al jarenlang aandacht voor vragen. Voor wie het niet kent: dit is het fietspad dat Amerongen met Veenendaal verbindt, dwars door het bos, een prachtige route.

Het pad is ooit aangelegd als recreatiefietspad en is zeer smal (ca. 1,50 m breed), te smal voor de vele scholieren en forenzen die er tegenwoordig gebruik van maken. Het fietspad langs de Veenseweg is in de Mobiliteitsvisie van de provincie aangemerkt als utilitaire hoofdfietsroute. Het voldoet nu echter in de verste verte niet aan de richtlijnen van de CROW voor utilitaire fietspaden.

Veense fietspad, juli 2016
Het Veense fietspad is gedeeltelijk opnieuw geasfalteerd. Beeld-auteur: Evert Verweij

Het fietspad is nu nog in het bezit van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied. Vanwege de verandering van taken en verantwoordelijkheden van het recreatieschap worden fietspaden die zij in beheer heeft binnenkort overgedragen aan de provincie. De provincie hecht in haar beleid veel waarde aan de fiets en wil er ook aanzienlijk in investeren.

Inmiddels zijn er een paar ontwikkelingen die hoop geven dat er iets aan gedaan zal worden. In juli 2016 werden wij opeens blij verrast door het vernieuwen van het asfalt over een gedeelte van het fietspad (de 1e kilometer van het ruim 3 km lange traject, aan de kant van Amerongen). Van een voornemen om het asfalt te vernieuwen hadden wij nooit iets vernomen. Helaas is het pad nog wel even smal gebleven.

10 augustus 2017
Bord bij het begin van het weggetje naar Prattenburg bij Veenendaal. Beeld-auteur: Evert Verweij

En wie schetst mijn verbazing bij het zien van dit bord een paar dagen geleden? Zou het dan toch gaan gebeuren? De werkzaamheden zijn inderdaad begonnen, op een deel van de weg van Prattenburg tot aan het begin van het fietspad zelf is het oude asfalt al verwijderd. Benieuwd of ze het fietspad zelf ook gaan aanpakken. De werkzaamheden duren nog tot 18 augustus, dus binnenkort meer!

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *