Donderbergrotonde

rotonde Donderberg Leersum
Bron : website gemeente Utrechtse Heuvelrug

 

De provincie is al enige tijd plannen aan het maken voor aanpassing van de rotonde ter hoogte van de Donderberg in Leersum, op de kruising van de provinciale wegen N226 (Maarsbergseweg) en de N225 (Rijksstraatweg). Het is de bedoeling dat er een bypass wordt aangelegd voor rechtsafslaand verkeer vanuit Leersum richting Maarsbergen. Doel daarvan is de filevorming in de ochtendspits op de Rijksstraatweg in Leersum tegen te gaan. Op sommige ochtenden staat de file tot bij het verkeerslicht bij de Lomboklaan en rijden veel mensen om langs de buitenkant van Leersum, om via de Broekhuizerlaan op de rotonde te komen. Dit gedrag wordt nu ‘beloond’ omdat verkeer uit de Broekhuizerlaan eerder op de rotonde komt en daarmee voorrang heeft op het verkeer uit de Rijksstraatweg.

De plannen van de provincie zouden echter tot gevolg kunnen hebben dat fietsers tot tweemaal toe voorrang moeten gaan verlenen aan het rechts afslaand autoverkeer. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft onderzoek gedaan naar de beste gelijkvloerse oplossing en zij kwamen tot de conclusie dat de het uit de voorrang halen van de fietsers bij de oversteek van de Maarsbergseweg de veiligste oplossing is.

Volgens ons zal dat echter tot gevaarlijke situaties leiden. Veel scholieren maken gebruik van dit fietspad. Vaak rijden zij in groepen, en steken als groep over, zonder echt te letten op de eigenlijke voorrangsregels.

Een tweede argument om de rotonde niet op deze manier aan te passen: er zijn plannen voor een snelfietsroute langs de N225 tussen Utrecht en Wageningen. Een dergelijke gelijkvloerse oversteek zou daar natuurlijk absoluut niet in passen.

Om zo’n confrontatie tussen het fiets- en autoverkeer te vermijden wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid een onderdoorgang voor fietsers te realiseren. Uiteraard hangt daar een hoger prijskaartje aan. Maar naar onze mening ‘verdien’ je dat straks weer dubbel en dwars terug bij de aanleg van de snelfietsroute en/of de noodzakelijke aanpassing van de fietspaden aan het drukker wordende fietsverkeer.

Met het oog op de toekomst pleiten wij daarom met klem voor een ongelijkvloerse kruising voor het fietsverkeer bij de Donderbergrotonde.

Categorieën

2 responses to “Donderbergrotonde

  1. Goed idee die onderdoorgang. Maar zag nu in de krant de aanvraag voor de by-pass. Zonde van het geld. En word het niet echt veiliger op lijkt mij

  2. Rik, dank voor je reactie. Tijdens een overleg op het provinciehuis afgelopen oktober heb ik van de projectleider begrepen dat ze al wel voorbereidingen gaan treffen voor de bypass, maar daarbij de optie voor een tunnel openhouden. We zullen zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *